Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ανεμογεννήτριες... αφ'υψηλού

Πηγή: Makani Power

Η εταιρία Makani Power μπαίνει δυνατά στον χώρο της παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας, με την επαναστατική ανεμογεννήτρια που σχεδίασε.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν high-tech χαρταετό, αφού η ανεμογεννήτρια είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μπορεί να μείνει σταθερή σε μεγάλο ύψος - περίπου 300 μέτρα - , όπου τα δυνατότερα - σε σχέση με το έδαφος - ρεύματα του αέρα δίνουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας. Ο βασικός κορμός της συσκευής είναι ένα μεγάλο φτερό, παρόμοιο με αυτό ενός μικρού αεροπλάνου, πάνω στο οποίο έχουν προσαρμοστεί τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας.

Η εταιρία έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις δοκιμαστικές πτήσεις με την πρωτότυπη συσκευή με απόδοση 30 kilowatt και, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Corwin Hardham, θα ξεκινήσει η παραγωγή των μεγαλύτερων συστημάτων που θα προορίζονται για την αγορά. Στόχος του Hardham είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του μεγαλύτερου, εμπορεύσιμου μοντέλου των 600 kilowatt, ενώ στα σχέδια της εταιρίας είναι και η παραγωγή ακόμα μεγαλύτερων συστημάτων, με σκοπό την εκμετάλλευση των ρευμάτων που πνέουν στις θάλασσες.

Η Makani Power, που αρχικά χρηματοδοτήθηκε από την Google, είναι μία από τις λίγες εταιρίες που αναπτύσσουν ανεμογεννήτριες μεγάλου υψομέτρου. Μέχρι στιγμής, καμία από αυτές τις εταιρίες δεν είναι σε θέση να βγάλει τα μοντέλα της στην αγορά, αλλά η Makani είναι πιο κοντά στην ολοκλήρωση της δημιουργίας της. Αυτό συμβαίνει χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, αφού, με τη χρήση μικρών, σε όγκο και βάρος, υπολογιστών, οι ανεμογεννήτριες της Makani είναι ικανές να λειτουργούν ημι-αυτόματα. Παλιότερεςδοκιμαστικές πτήσεις έδειξαν πως η γεννήτρια είναι ικανή να τοποθετηθεί κατάλληλα, εντοπίζοντας τα ρεύματα του αέρα, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή ενέργειας.

Πέρα από την εκμετάλλευση των δυνατών ρευμάτων, οι ιπτάμενες ανεμογεννήτριες θα δώσουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του ανέμου στην ανοιχτή θάλασσα. Με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία, οι συμβατικές ανεμογεννήτριες θάλασσας έχουν υψηλό κόστος, ενώ η ανάγκη για επαφή με τον πάτο της θάλασσας καθιστά ένα μεγάλο μέρος των ωκεανών ακατάλληλο για εκμετάλλευση. Αυτό δε θα ισχύει με τις ιπτάμενες ανεμογεννήτριες, με την εταιρία να υπολογίζει πως το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες θα ανέρχεται μόλις στα 7 cents ανά κιλοβατώρα, κάτι λιγότερο από το μισό κόστος των σημερινών, συμβατικών, γεννητριών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου