Σάββατο 28 Απριλίου 2012

CISPA, το νέο νομοσχέδιο για το ίντερνετ

Μετά από τα SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect Intellectual Property Act), κατατέθηκε στο Αμερικάνικο Κογκρέσο για ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο, το CISPA (Cyber Intelligence & Protection Act). Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 248 ψήφους υπέρ, και πλέον οδηγείται στη Γερουσία για να λάβει την τελική έγκριση.
Το νέο νομοσχέδιο δεν στοχεύει στην ηλεκτρονική πειρατεία, όπως τα δύο προηγούμενα. Αντίθετα, το CISPA έχει ως στόχο να προλάβει ή να διαλευκάνει εγκληματικές δραστηριότητες, δίνοντας πρόσβαση στην Αμερικάνικη Κυβέρνηση στα προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε χρήστη θεωρείται ύποπτος. Ήδη αρκετές μεγάλες εταιρίες του χώρου της τεχνολογίας και του ίντερνετ, όπως το Facebook και η Google, έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους για το νομοσχέδιο.
Η μεγαλύτερη ανησυχία του κόσμου είναι πως η Κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να "κυνηγήσει" την πειρατεία, αντί να το χρησιμοποιήσει για τον σκοπό που προορίζεται, δηλαδή την προστασία του κόσμου από εγκληματίες. Οι πολέμιοι του CISPA λένε πως το νομοσχέδιο δεν έχει θέσει επαρκή όρια στον τρόπο που η εκάστοτε κυβερνητική οργάνωση θα χρησιμοποιεί τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο αρχικά, και απαίτησε να γίνουν κάποιες αλλαγές, με σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.
 Παρά το γεγονός, όμως, πως στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρο το ότι το CISPA "προορίζεται για την προστασία ενάντια στην πρόσβαση χωρίς έγκριση σε δίκτυα ή συστήματα, με σκοπό την κλοπή ευαίσθητων κυβερνητικών δεδομένων", πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να θεωρούν πως το CISPA καταπατά τα δικαιώματά τους και δε θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου