Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ελεύθερο και ανοιχτό το ίντερνετ στην Ολλανδία

Την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο CISPA και στη Μ. Βρετανία, το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε στους παρόχους ίντερνετ να "μπλοκάρουν" το Pirate Bay, η Ολλανδία παίρνει μια διαφορετική στάση στο θέμα του διαδικτύου. Έτσι, στις 8 Μαΐου 2012, η Ολλανδική κυβέρνηση υπερψήφισε ένα νομοσχέδιο που εξασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου.

Ο νόμος περιορίζει τον έλεγχο που μπορεί να ασκεί μία πάροχος εταιρία στη διαδικτυακή παρουσία των πελατών της, και περιορίζει τις εταιρίες στη διαχείριση της κίνησης στο ίντερνετ μόνο σε περιπτώσεις συμφόρησης και μόνο εάν οι κινήσεις της θα είναι προς όφελος των χρηστών. Επιπλέον, απαγορεύει ρητά τη χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης, όπως deep packet inspection, εάν δεν έχει δοθεί άδεια από τον χρήστη, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει οποιαδήποτε στιγμή.
Τέλος, ο νόμος ξεκαθαρίζει τη δυνατότητα διακοπής της παροχής ίντερνετ σε χρήστη. Μέχρι τώρα, οι εταιρίες μπορούσαν να διακόψουν αυτεπάγγελτα την παροχή ίντερνετ για διάφορους λόγους. Πλέον, η διακοπή θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις απάτης, ή όταν ο χρήστης δεν εξοφλεί εμπρόθεσμα τον λογαριασμό του.
Το κίνημα Bits of Freedom, που βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, χαιρέτησε την απόφαση της κυβέρνησης και τη χαρακτήρισε ως ιστορική για την ελευθερία του διαδικτύου. Πάντως με τον αυξανόμενο αριθμό νομοσχεδίων σχετικά με τη χρήση του ίντερνετ, μένει να δούμε ποιο δρόμο θα επιλέξει να ακολουθήσει η υπόλοιπη Ευρώπη...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου