Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Κερδοφόρα η μουσική βιομηχανία, παρά την πειρατεία...

Παρά τον συνεχή πόλεμο της μουσικής βιομηχανίας απέναντι στο παράνομο κατέβασμα τραγουδιών, μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών, ισχυρίζεται πως δεν  δημιουργείται  ζημιά στις εταιρίες.

Η έρευνα του καθηγητή Robert Hammond, ανέλυσε τις πωλήσεις 1.095 άλμπουμ, όλα εκ των οποίων είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο πριν την επίσημη κυκλοφορία τους. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο κατέβασμα ολόκληρων άλμπουμ και όχι μεμονωμένων τραγουδιών, αφού αυτά δε βλάπτουν σε κανένα βαθμό τη μουσική βιομηχανία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τροφή για σκέψη. Κατά μέσο όρο, τα άλμπουμ που είχαν διαρρεύσει, κατέγραψαν αύξηση στις πωλήσεις τους κατά περίπου 60 μονάδες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Robert Hammond: “Απομονώσαμε την επίδραση του file sharing στις πωλήσεις ενός μουσικού album, αξιοποιώντας εξωγενείς διαφοροποιήσεις στο πόσο ευρέως διαθέσιμο ήταν πριν από την επίσημη εμπορική του κυκλοφορία. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα torrents ενισχύουν της πωλήσεις των albums, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν το αντίθετο.”
Σίγουρα τα αποτελέσματα της έρευνας δε θα σταματήσουν τον άτυπο "πόλεμο" ανάμεσα στις εταιρίες και τους "πειρατές". Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα, πως οι δισκογραφικές εταιρίες υπερβάλλουν όταν μιλούν για την οικονομική ζημία που προκαλεί η πειρατεία. Τα άλμπουμ που διερευνήθηκαν ήταν αρκετά δημοφιλή, κάτι το οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων.
Πάντως, αντίστοιχη έρευνα που έγινε στο παρελθόν, αυτή τη φορά σχετικά με ταινίες, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, έδωσε κι άλλη τροφή για σκέψη, αφού κατηγορεί ευθέως τις εταιρίες διανομής για την αύξηση της πειρατείας και τις απώλειες εσόδων στην Ευρώπη: “Τα ευρήματα της έρευνας μας υποδεικνύουν ότι το διεθνές Box Office ήταν πεσμένο τουλάχιστον κατά 7% συγκριτικά με τις πωλήσεις που θα είχε επιτύχει απουσία των πρόωρων κυκλοφοριών torrents. Αντίθετα, το αμερικανικό Box Office δε δείχνει να επηρεάζεται από την πειρατεία. Θεωρούμε ότι υπεύθυνη για αυτό είναι η καθυστέρηση της νόμιμης κυκλοφορίας των ταινιών στον υπόλοιπο κόσμο.”

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου